Hvad er terapi?

Hvad vil det sige at gå til psykolog?

 Når jeg sidder over for en klient, der aldrig har været i terapi før, får jeg ofte dette spørgsmål, og det kan være en udfordrende opgave at besvare. Terapi er meget individuelt, både i forhold til forskellige psykologers tilgang og den enkelte klients behov. Ikke desto mindre er der nogle fælles træk, der kan karakterisere terapi.

Helt konkret handler terapi om at hjælpe klienten med at opnå bedre trivsel i løbet af sessionerne med psykologen. Vejen dertil kan være meget individuel.

En metafor, jeg ofte bruger til at beskrive terapiforløbet, er følgende: Forestil dig en papirkurv fyldt med sammenkrøllede papirkugler. I begyndelsen er det okay, at der ligger nogle krøllede papirstykker derinde, for der er masser af plads. Men over tid kastes der flere og flere papirkugler i, indtil kurven bliver fyldt op og begynder at føles trang. Hvis man forestiller sig, at man selv er papirkurven og føler sig klemt og overfyldt, kan det være nødvendigt at opsøge en psykolog.

Hvordan arbejder vi så derfra? I terapien tager vi en kugle op ad gangen, undersøger den nærmere og finder ud af, hvad der er på spil. Vi glatter papiret ud, folder det pænt og lægger det tilbage i kurven. Efterhånden som vi fortsætter, tager vi alle kuglerne op, undersøger dem, glatter dem ud og folder dem pænt, før vi lægger dem tilbage i kurven. På den måde er papirerne stadig i kurven, men de fylder ikke nær så meget, og der er plads og bevægelsesfrihed igen.

Sådan kan man forestille sig terapiforløbet, men ofte er det slet ikke nødvendigt at tage alle papirkuglerne op. Nogle gange er det kun nødvendigt at se på nogle få af dem, lære hvordan vi håndterer dem og omdanner dem til pænt foldede stykker papir.

Jeg anvender kognitiv adfærdsterapi (KAT), samt compassion fokuseret terapi (CFT) i min klinik, som du kan læse mere om.

Kontakt mig


- Psykolog Bailey Famme - logo dansk psykolog forening 300x132 1 - Hvad er terapi?